17. 5. 2024   |   svátek má Aneta
 

Zapomenuté heslo › Vosí hnízda (Včelí úly)

Název Množství a jednotka
piškoty drcené, mleté 300 g
moučkový cukr 120 g
máslo 120 g
kakao 2 lžíce
mléko 3 lžíce
Zobrazit všechny ingredience

cukroví
Kuchyně: staročeská
Příprava: 01 h.
Vaření:
Mamut :-)


Taky už vás napadlo, proč se někde tomuto cukroví říká vosí hnízda, když mají tvar včelích úlků? Myslím, že je přejmenoval kdysi nějaký vtipálek, a ono se to chytlo :-).



Postup
Piškoty rozmixujeme nebo pomeleme a dáme do mísy. Máslo rozpustíme.
K pomletým piškotům (300g) přidáme 120g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 120g rozpuštěného másla, 3 lžice mléka a 6 lžic rumu. Vypracujeme kompaktní těsto nejprve vařečkou, pak jej v míse prohněteme rukou - pokud se moc drobí, přidáme ještě trošku rozpuštěného másla, lžíci mléka nebo lžíci rumu - tak, aby šly tvarovat kuličky.
V druhé misce si připravíme náplň - smícháme 120g změklého másla, 120g moučkového cukru, 2 žloutky a 2 lžíce rumu.
Z piškotového těsta vždy vytvarujeme kuličku o průměru asi 2cm, obalíme ji v moučkovém cukru, vmáčkneme do formičky, kterou rovněž vysypeme moučkovým cukrem. Obráceným koncem vařečky, který opět namáčíme v cukru, uděláme do každého úlku důlek, naplníme náplní (plním zdobičkou), úlek uzavřeme piškotem a vyklepneme.
Úlky necháme oschnout, pak můžeme ještě dozdobit čokoládou.
Z tohoto množství je 45ks úlů.

Tip:
Včelí úlky můžeme naplnit také hustším vaječným koňakem, pudinkovým nebo vaječným vařeným krémem, rozpuštěnou čokoládou nebo nutelou, nebo do uvedeného krému přidat lžíci salka/kondenzovaného mléka.


 


RECEPTY

Hovězí plátky po znojemsku

Postup: Plátky hovězího masa (kýta, roštěnec) naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme z... zobrazit recept

RECEPTY

Kuře na halali (falešná svíčková)

Postup: Kuřecí stehna omyjeme a vložíme do papiňáku. Zalijeme zeleninovou směsí Halali... zobrazit recept

RECEPTY

Pappardelle s telecím masem a medvědím česnekem

Postup: Pappardelle uvaříme v osolené vodě. Telecí maso nakrájíme na tenké nudličky.... zobrazit recept

RECEPTY

Zapečená růžičková kapusta

Postup: Kapustičkám odřízneme košťály a odstraníme škaredé listy. V osolené vodě je... zobrazit recept

RECEPTY

Polévka z hlívy (falešná dršťková)

Postup: Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, jamile začne zlátnout, přidáme... zobrazit recept

SPOLEČENSKÁ ETIKETA
RESTAURACE

Staré časy

Stylová restaurace, která nabízí valašské speciality, steaky na grilu, domácí...